Vrijeme na dar starijima

U Caritasu postoji projekt "karitativna pomoć za starije i bolesne osobe u njihovoj kući" koji je pokrenut prije 15 godina. U tom projektu djelatnici Caritasa i volonteri posjećuju korisnike dnevno po 2 h, a po potrebi mogu i duže.

Dvojica volontera došla su u jutarnjim satima k jednoj staroj baki i njezinom sinu. Ispred kuće u kojoj su živjeli bila je hrpa drva koju je trebalo iscijepati i ubaciti u podrum. Dečki su ozbiljno shvatili posao i počeli cijepati drva na sitne dijelove. U jednom trenutku baka je izašla iz kuće kako bi malo popričala s njima i vidjela kako im ide. Tako im je pravila društvo i prenosila svoje mudre misli sve dok nisu završili s poslom. U jednom trenu im je rekla: "Ja nisam stara, samo imam mnogo godina." 🙂

Dok su Antonio i Adrian cijepali drva, volonterke Lea i Maja radile su nešto drugo. Imale su priliku vidjeti kako izgleda jedan radni dan medicinske sestre volonterke u kućnoj posjeti starijima i nemoćnima. Obišle su tri bake koje su im ispričale svoje životne priče, rekle ponešto o svojim hobijima i interesima, ali i iskreno s njima podijelile svoje zdravstvene probleme.

Maja nam je prenijela svoje dojmove s volontiranja: "Osim što smo mi njih usrećile jer smo im poklonile malo pažnje i slobodnog vremena i one su nama svojim osmijesima i zahvalnošću uljepšale dan. U ovoj smo se akciji podsjetile na to da se ponekad treba sjetiti starijih i nemoćnih osoba koje žive u našoj blizini jer već i time što im udijelimo malo svog vremena i pažljivo ih saslušamo, pokazujemo da nam je stalo do njih, a njima to puno znači."
Za kraj Maja je svima koji razmišljaju o volontiranju poručila sljedeće: "U Caritasu je uvijek dobro došla pomoć. Ako imaš viška vremena, sigurno ćeš ga tamo moći lijepo iskoristiti." 🙂