Strah i trepet Zagreba - Đurđica o 72 sata

Valja ovaj intervju početi kako treba. I ja malo znam o tebi, a kamoli čitatelji. Tko je Đurđica I kako je dospjela do ovog intervjua?

Preporučili su mi da moram pa sam tu 🙂 Đurđica je Osječanka koja je magistrirala primijenjenu matematiku, bavi se volontiranjem, radi u Zagrebu, povremeno avanturistički putuje po svijetu, voli organizirati i kreirati... Božjom providnošću završila je u SKAC-u i tu počinje prava avantura.

 

Kako je sve počelo? Priča se da je Split u ovome prestigao Zagreb?Koliko je sada gradova uključeno?

Tko to priča da ja popričam s njim?! 🙂

Priča počinje devedesetih u Njemačkoj, ide preko Sarajeva u BiH, pa do Splita u Hrvatskoj 2014. godine. Mladi katolici odlučili su zasukati rukave i pokazati što mogu i znaju. Nakon Splita priključili su se Dubrovnik, Sinj, Zadar, Zagreb, ove godine i Osijek. I tako u Hrvatskoj već četvrtu godinu zaredom projekt '72 sata bez kompromisa' okuplja mlade (do sada njih preko 3000), širi zajedništvo, solidarnost, promovira volonterstvo, stvara nova prijateljstva, ljubavi. Već iduću godinu projektu se želi priključiti pet novih hrvatskih gradova. Dok ne preplavimo cijelu Hrvatsku - ne stajemo 😀

 

Koja je shema ovog projekta? Kvaka? Fora?

Zapravo saznaš tek kad se uključiš 🙂

Nekome zadaje glavobolje, nekome krade san, a nekome daje ogromno zadovoljstvo služenja, prilike za razvijanje osobnih vještina, upoznavanja novih ljudi, pomicanja vlastitih granica. Kvaka je u ovome 'bez kompromisa'. Tek kad pustiš da te Gospodin vodi, dođeš tamo gdje trebaš. Tek kad daš beskompromisno, dobiješ baš ono što ti treba.

 

Koja je točno tvoja uloga u samom projektu?

Netko treba potpisati papire 🙂

Trudim se organizirati sve potrebno da se projekt dogodi, biti poticaj svima koji u njemu sudjeluju, prenositi svoje znanje, iskustvo i ljubav prema ovom projektu drugima i što više i sama učiti. Iako sam voditelj projekta, ništa nije moguće bez mnogih volontera koji mjesecima pomažu u pripremi i koji su prava snaga ovog projekta.

 

Kako se toliko gradova i toliko ljudi uspijeva koordinirati, a da ne bude rasulo i kaos?

Tko kaže da nije kaos? 😀 Pokoji mejl, telefonski razgovor, ponekad susret svih voditelja i sve se da dogovoriti.

 

I, na kraju: zašto bi netko odvojio svoje vrijeme za '72 sata bez kompromisa'? Zašto bi netko uopće volontirao, ipak tu nema nikakve zarade? Ili?

Prijaviš se na '72 sata bez kompromisa' i, ako već ne znaš, saznaš što znači volontirati.

72 sata je uzbuđenje jer ne znaš gdje ćeš volontirati, s kim i što.

72 sata je prilika u malo vremena učiniti mnogo dobrih stvari.

72 sata je način kako bolje upoznati sebe.

72 sata je mogućnost upoznavanja drugačijih od sebe.

72 sata je dar učenja novih vještina.

72 sata je sposobnost kako više cijeniti sebe i svoje talente.

72 sata je darivanje sebe drugima.

 

Valuta u volontiranju je ljubav. A zašto bi netko htio volontirati? Zato jer svakom čovjeku treba ljubav.

Usudi se, daruj sebe, prijavi se!