72 sata počeo u Zagrebu

Zaljubljenost je slijepa, a ljubavlju postaje kad progleda i usprkos tome odlučuje se dati

Službeno su krenula teći 72 sata bez kompromisa, akcija mladih i za mlade koji tijekom tri dana, stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na konkretne volonterske zadatke te pritom promoviraju općeljudske vrijednosti. Projekt se održava od 12. do 15. listopada u Dubrovniku, Osijeku, Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu.

U Zagrebu '72 sata bez kompromisa' organizira Udruga SKAC Palma, a akcija je otvorena svetom misom koju je u Bazilici Presvetog Srca Isusova predslavio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, p. Dalibor Renić.

U prepunoj Bazilici okupili su se svi sudionici, gotovo 700 mladih koliko ih se prijavilo na projekt za Zagreb te brojni drugi koji su odlučili podržati ovaj volonterski maraton i njegov cilj - zajedničkim snagama i akcijama preobraziti okruženje u kojem živimo.

Što znači osjećati se kao Bog? Ili kako se Bog osjeća? Pitanja su na koja je u homiliji pokušao odgovoriti p. Renić.

Ispričao je priču o susretu malog dječaka i mladića koji je nedavno diplomirao, a kojemu je stariji brat kao nagradu kupio auto. Dječak je bio zadivljen tom darežljivošću i dok je mladić mislio kako je on oduševljen što netko IMA takvog brata, on je odgovorio kako bi on htio BITI takav brat.

- Nije Gospodin badava rekao: blaženije je davati nego primati. To znači osjećati se kao Bog. Kad mogu: besplatno, bez računice i bez traženja ičega zauzvrat činiti dobro. To znači biti nebeski kralj ili kraljica već na zemlji rekao je.

Iako se možda ne doima tako, kršćani su pozvani da budu vođe u ovom svijetu i dapače, da osvoje svijet, rekao je p. Renić.

- Ali da ga osvojimo za Boga dobrote i da ga vodimo kao služitelji - naglasio je.

'72 sata bez kompromisa' nije slučajan naziv objasnio je. 72 su učenika koje učitelj šalje, 72 u biblijskoj simbolici označava i tri dana (24X3), Jona je tri dana bio u utrobi velike ribe, a Isus Krist tri dana i tri noći u srcu zemlje (usp. Mt 12,40).

- 72 sata znači 71 sat napora nakon kojih dolazi pobjeda, uskrsnuće. Za nas je to pobjeda nad vlastitom izolacijom, nad zatvorenošću u svoj ego, nad izlikama lijenosti tijela i duha - rekao je.

''Bez kompromisa'' pak znači prihvatiti zadatak koji je stavljen pred tebe, primijetio je. Naime svi prijavljeni volonteri tek su na večer otvorenja '72 sata' saznali koji ih točno izazov očekuje.

- Zaljubljenost je slijepa, a ljubavlju postaje kad progleda. I usprkos tome odlučuje se dati. Sebedarje je sinonim za ljubav. I zato je ljubav božanski osjećaj - ne jer stvara osjećaj zadovoljstva što prima nečiju pažnju, nego jer dijelim život s drugima svjesno i odlučno - zaključio je p. Renić.

Nakon svete mise volonteri su se prvi puta susreli sa voditeljima akcija na kojima će biti angažirani. U nastavku '72 sata' slijedi bogat program koji doseže periferije Zagreba i okolice. Prijavljeni volonteri raspršit će se na 150 socijalnih, ekoloških i radnih akcija, a njihov tijek možete pratiti na web stranici kao i putem društvenih mreža.