72 sata bez kompromisa: usudi se!

Pod nazivom '72 sata bez kompromisa' krije se projekt koji naoko ne nudi ništa, a zapravo daje sve. Projekt je to koji poziva na beskompromisno davanje, odvajanje svojega vremena, stavljanje na raspolaganje svojih snaga, vještina, talenata, ali i projekt koji znači zajedništvo, upoznavanje novih ljudi, smijeh, nova iskustva i, nadasve, ispunjeno srce kada ugledaš osmijeh osobe kojoj si beskompromisno pomogao.

Već četvrtu godinu za redom Hrvatska sudjeluje u projektu '72 sata bez kompromisa', već četvrtu godinu tisuće mladih isključuje se iz svoje svakodnevice i uključuje u volontiranje.

O čemu se zapravo radi?

'72 sata bez kompromisa' međunarodni je volonterski projekt koji se u Hrvatskoj održava od 2014. godine. Posljednji projekt održan je od 13. do 16. listopada 2016. u Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Sinju, i to u organizaciji SKAC-a Palma Zagreb, SKAC-a Split, SKAC-a Dubrovnik i Pastorala mladih Zadarske nadbiskupije.

U posljednje tri godine kroz projekt je prošlo više od 3 000 volontera iz cijele Hrvatske. Projekt animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo, a provodi se u devet europskih zemalja: Njemačkoj, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj, Poljskoj u kojima se već godinama okuplja tisuće mladih ljudi koji preobražavaju mjesnu zajednicu volonterskim akcijama. Naša je zemlja deseta koja se uključila u projekt.

Prošle je godine u više od 200 akcija, kroz 72 sata, sudjelovalo 1 800 mladih volontera promičući volontiranje i solidarnost s najugroženijim društvenim skupinama.

Projekt se prošle, kao i ove godine odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a podržali su ga i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku. Podršku projektu svake godine daju i gradovi domaćini, kao i brojne osobe iz javnog života, među kojima su skijač Ivica Kostelić, rukometaš Zlatko Horvat, atletičarka Blanka Vlašić, tenisačica Ana Konjuh, nogometaši Hajduka te vaterpolisti, pjevači Marijan Ban, Nina Badrić, Ivana Marić Čunjić, glumac Robert Kurbaša, atletičar Mario Močnik, skupina Silente.


A kako je sve izgledalo u praksi?

Prvog dana projekta prijavljenim mladima (a prijaviti se možete na LINK) podijeljeni su zadaci te su tada saznali u kojim će akcijama sudjelovati i s kojom ekipom provoditi vrijeme. I tu leži beskompromisnost projekta - nema biranja, nema traženja, akcije se dodjeljuju netom prije i prijavljeni volonteri beskompromisno hrle na njih. Među mjestima na kojima su mladi pomagali prošle godine jesu: Dom za starije osobe Sveta Ana u Novom Zagrebu u kojem su s korisnicima radili decoupage kreativne radionice, ali i igrali igre poput 'Pričam ti priču' s kojima žele prizvati uspomene na trenutke iz aktivnog života korisnika. Volonteri su pomagali i beskućnicima s kojima su prodavali časopis 'Ulične svjetiljke' na zagrebačkim ulicama. U Zadru su posjetili bolesnu djecu u bolnici, ali i organizirali kreativne radionice s odraslim osobama s psihičkim poteškoćama.

Sklopljena nova prijateljstva i otkriveni novi talent i stečena nova znanja i iskustva. Za mene je ovo bio neočekivan osjećaj velikog zadovoljstva, radosti i ljubavi koja obilno prožima cijeli ovaj projekt. Pitanje je, hoćeš li i ti?,opis je prošlogodišnjeg volontera koji nabolje opisuje projekt, a njegovim uspjehom zadovoljna je i Đurđica Blažević, koordinatorica projekta u Zagrebu koja kaže:

Iznenadio nas je velik broj prijavljenih, a brojke pokazuju da su se većinom u projekt uključili studenti, čak njih 49 %, potom slijede srednjoškolci, a značajan je broj i mladih zaposlenika, kao i nezaposlenih. Raduje nas da više od 70 % prijavljenih čine oni koji prvi put sudjeluju u ovoj volonterskoj avanturi te vjerujemo da će im ovogodišnje iskustvo dati poticaj i za daljnje volontiranje.


Tko sve sudjeluje ove godine?

Ove se godine uz Dubrovnik, Sinj, Split, Zadar, Zagreb uključio i Osijek. Svih njih očekuje volonterska avantura kojom žele pokazati kako su mladi spremni svoje vrijeme i talente beskompromisno staviti na raspolaganje onima koji su u potrebi i koje društvo često odbacuje.

U tri dana volontiranja uključit će se 2 000 mladih volontera koji će svoje vrijeme darovati na više od 250 akcija. Među zadatcima koji će biti povjereni volonterskim timovima su radionice za mlade, posjete različitim društvenim skupinama, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje, uređivanje domova, uređivanje parkova i okoliša oko škola, vrtića, crkvi, prikupljanje sredstava za oboljele, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom, medijske projekte i radionice te druge aktivnosti.

I zato...

I zato, prihvati izazov, budi i ti dio nečije sreće. Usudi se! Riskiraj svoje svakodnevne rituale i kreni u nešto novo, neočekivano, u nešto što će zasigurno dati plodove, osmijeh, radost, olakšanje, pomoć, iznenadi samu/og sebe i prijavi se. Volontiraj, jer volontiranjem mijenjamo društvo, gradimo zajedništvo, izgrađujemo sebe.

Samo je malo potrebno: tvoja 72 sata! 🙂

Prijavi se!