Beskompromisni petak

Prve radne akcije u Splitu započele su jutros i do sada se već puno toga napravilo. Obišli smo nekoliko akcija i skupili prve dojmove naših volontera.

Zanimljivo je bilo u Obrtničkoj školi gdje su štićenici Caritasa i Sigurne kuće imali priliku napraviti makeover svog izgleda. Učenice Obrtničke škole šminkale su ih, šišale i pravile frizure. Volonterka Marija rekla nam je sljedeće: 'Mislim da je stvarno prekrasno odvojiti neko vrijeme iz svih naših obaveza i pružiti nekome tu ljubav koju svi mi nosimo u sebi i koju često ne predajemo drugima. Zadaci koji su mi ovdje dodijeljeni su biti u Caritasu , pomagati korisnicima Caritasa da dođu u Obrtničku školu na šišanje, biti malo s njima i razgovarati. Očekujem da ću čuti puno priča i korisnika i volontera. Vjerujem da će ovo biti jedno od onih iskustava koje kada ga se sjetiš, osjetiš onu istinsku radost, ono bogatstvo života koje stvarno možemo osjetiti kada pomažemo najpotrebnijima.'

U Staračkom domu na Lovretu moglo se čuti veselu ekipu volontera kako pjeva zajedno sa štićenicima. Osim pjesme i druženja, organizirana je i kreativna radionica u kojoj je sudjelovalo mnogo mladih volontera, većinom srednjoškolaca. Kako im je bilo družiti se sa starijima, sažeo je jedan od njih sljedećim riječima: 'Upoznajemo starije ljude, slušamo priče, upijamo znanja!'

Ozbiljnog posla prihvatili su se i volonteri na lokaciji tzv. Studentuše, zgrade bivšeg Pomorskog fakulteta koju danas koriste studentske udruge. Vrijedni volonteri bojali su klupe, uređivali put i čistili okoliš zgrade.

To je samo mali dio dojmova i priča s današnjih akcija. Akcije još uvijek traju sve do 18 sati kada će se volonteri pridružiti mladima na duhovnoj obnovi i svetoj misi na kampusu.

Paula Mužinić